×

19. коло: Крај серије побједа дуге три мјесеца, Хичкоковски крај меча у Бања Луци

Претходног викенда одигранo je једно од најинтересантнијих кола од почетка сезоне у MD shop 1.МЛРС.

Кренућемо из Новог Града гдје су кошаркаши Слободе савладали Дрину Принцип резултатом 79-75 (26:19, 14:17, 17:22, 22:17) и тако направили ново велико изненађење након што су прије два кола на истом мјесту срушили лидера првенства Јахорину.

Кад се узме у обзир и чињеница да су Зворничани били у серији од девет везаних побједа те да су последњи пут поражени у Фочи од Сутјеске давног 2. децембра, онда се овом подвигу Слободе мора дати још већи значај. Куриозитет је да су Новограђани славили и у првом дијелу сезоне у Зворнику резултатом 58-60 па су сада у међусобном скору на 2-0.

Била је ово тимска побједа Слободе са великим доприносом неколико играча. Урош Подрумац је био најефикаснији са 17 поена, а уз то имао је 8 асистенција и 4 скока. Ернест докер је такође био одличан са 15 поена, 7 скокова и 5 асистенција, али и 8 изгубљених лопти. Двоцифрени су били још Данило Радуловић са 14 и Сергеј Бабић са 13 поена. Лука Ћулум је ухватио 12 скокова.

Код Дрине Принцип неочекивано лоши проценти шута неколико главних играча. Најефикаснији је био Бојан Матић са 16 поена, Филип Цвјетиновић је додао 14, Лука Егељић 12 поена, а дабл-дабл учинак је имао Бошко Михајловић са 10 поена и исто толико асистенција.

Јахорина је изненађујуће лако савладала Рогатицу у Палама резултатом 71-51 (26:08, 17:09, 16:14, 12:20) у утакмици која је требало да буде дерби кола. Најзаслужнији за нову побједу лидера на табели били су Хавион Меј са 16 поена, Лука Кусмук са 13 поена и Филип Симић који је убацио четири тројке (12 кошева).

Убједљиву побједу на свом терену уписали су и кошаркаши Радника против Старс Баскета. Они су у последњој четвртини коначно сломили отпор изабраника тренера Нине Шарића и славили резултатом 80-64 (16:08, 20:20, 17:22, 27:14). Тимска побједа Бијељинаца у којој је прва петорка била фантастична (сви двоцифрени), али клупа је постигла свега 7 поена што може да брине тренера Игора Михајловћа. Најбољи у тиму Радника били су Дејан Кокоруш са 19 поена и Никола Мичић који је додао 17. Ненад Цјетковић је постигао 15 поена и имао 6 асистенција.

Још једно изненађење у овом колу приредили су кошаркаши Сутјеске. Они су на домаћем терену савладали другопласирану Будућност у неизвјесној пенал завршници резултатом 72-69 (23-24, 21:16, 15:13, 13:16). Прве три четвртине виђена је изједначена утакмица у којој су се тимови смјењивали у вођству, а разлика није прелазила пет-шест поена. Међутим, крајем трећег периода и почетком четвртог домаћи, предвођени Павловићем и Иветићем, значајно подижу ниво игре и стичу велику предност која је у два наврата износила и 13 поена вишка. Тада долази до опуштања и неколико смушених напада Сутјеске па Будућност успјева да смањи разлику и уведе меч неизвјесну пенал завршницу. Иветић је могао бити трагичар пошто је промашио оба слободна бацања на 18 секунди до краја, дајући прилику гостима да у последњем нападу одведу утакмицу у продужетак. На њихову срећу шут за три поена Ђорђа Мичића је остао на обручу што је био повод за велико славље у СД у Фочи.

Најзаслужнији за десету побједу Сутјеске били су Милош Павловић са дабл-дабл учинком 14 поена и 10 асистенција те Александар Иветић и Владан Радовић са по 19 кошева, с тим што је први имао и 9 скокова. Код гостију сјајан је био Александар Пиргић са 24 поена, а двоцифрени су били још Динко Пељто са 13 и Новак Манојловић са 10 поена.

За крај смо оставили спектакл између Академца и Студент Игокее који су Бањалучани добили након продужетка резултатом 80-78 (13:12, 22:11, 17:27, 13:15, 15:13). Домаћи су водили и били бољи ривал три четвртине, да би играчи Студента прешли у тек прво вођство након коша Боривоја Којића у трећем минуту последњег периода (54-55). Гости имају благу предност наредних неколико минута, а Давид Попивић и Никола Шарић одржавају Академац у животу и одводе меч у пенал завршницу. Управо поменути двојац промашује по једно слободно бацање у последњем минуту, а Фарук Дувњак је сигуран са линије пенала на 10 секунди до краја те утакмица одлази у прожетак.

Тамо се знатно боље сналазе домаћи, Никола Шарић наставља у истом ритму, а њему се придружује и Лука Протић, па је на уласку у последњи минут било +7 (77-70). На 19 секунди прије краја Протић је само половичан са линије слободних бацања али нико превише не мари за то јер је на семафору великих +6, а до краја јако мало времена. Међутим, тих неколико секунди као да је режирао неки велики филмски маг, а у главној улози се нашао млади Петар Стоичков. Петар у размаку од 5 секунди!?! погађа двије тројке, од којих је друга била уз прекршај. Седам секунди је до краја. Петар промашује додатно слободно бацање, а Велибор Миловановић хвата лопту у нападу. Студент има утакмицу у својим рукама, а одговорност на себе и шут за побједу поново преузима Стоичков и том приликом поново бива фаулиран. Од јунака до трагичара танка је линија, то је на својој кожи најбоље осјетио @stoickov6 , па после двије везане тројке у неколико секунди, промашује још три слободна бацања (укупно четири), а на семафору остаје 80-78 као коначан резултат. Овакве утакмице рађају велике играче, а вјерујемо да је Петар од синоћ један од њих. Био је ово спектакуларан меч, један од најбољих ове сезоне, пун динамике и узбуђења, какве желимо да гледамо на теренима Српске.

Најбољи код побједника био је фантастични Никола Шарић са 26 поена, а одличан је био и Лука Протић са дабл-дабл учинком 12 поена и 11 скокова. Код гостију најефикаснији је Андреј Аћимовић са 20 поена, а пратио га је Стојичков са 17 поена и 8 скокова.

Двадесето коло се игра наредног викенда, а прије тога нас у уторак очекује једна заостала утакмица 18. кола између Студент Игокее и Варде ХЕ.

Кошаркашки савез Републике Српске © 2023
Powered by limun.co