×

17. коло: Слобода шокирала Јахорину, Дрини дерби у Бијељини

Ново узбудљиво коло је иза нас у најјачем кошаркашком такмичењу у Републици Српској.

Кренућемо са крајњег запада Српске, из Новог Града, гдје је Слобода шокирала фаворизовану Јахорину и славила у узбудљивој завршници резултатом 69-68 (11:17, 18:23, 19:12, 21:16).

Као што смо и писали у најави овог кола, домаћи су у кризи резултата, изгубили су шест од последњих седам утакмица, али су против Радника и Сутјеске виђени позитивни помаци у игри. Управо су неки несрећни порази и тежак распоред и повреде дошли на наплату, срушен је лидер на табели коме је ово тек четврти пораз.

Гости су били бољи тим у већем дијелу утакмице, неколико пута су водили и двоцифреном разликом, али почетком последње четвртине Слобода хвата прикључак, те се игра кош за кош све до пред сам крај меча. Тада на сцену ступа маестрални Урош Подрумац који погађа тројку за тек друго вођство домаћих (67-65) на 40 секунди до краја. Након минуте одмора коју тражи тренер гостију, Слобода игра сјајну одбрану па Јахорина не успјева да упути лопту ка кошу за предвиђено вријеме. У следећем нападу Хавион Меј фаулира Подрумца, а он са линије пенала подиже предност на, испоставиће се, недостижних +4. До краја меча Паљани смањују резлику преко Младена Павловића који је погодио три слободна бацања након што је фаулиран при шуту са дистанце. Ипак, за потпуни преокрет гости нису имали довољно времена - Слобода уписује девети тријмф у сезони.

Јунак меча је свакако већ поменути Урош Подрумац. Прошли викенд у Фочи је подбацио, али се против Јахорине вратио на најбољи могући начин, дабл-дабл учинком (21 поен и 10 асистенција) уз кључне поене у завршници. Осим њега истакли су се још Ернест Докер са 11 поена, те Петар Терзић и Сергеј Бабић са по 10 поена. Код гостију бољи од осталих били су Немања Окиљевић (12 поена, 10 скокова), Јован Гутаљ (13 поена) и Младен Павловић (11 поена).

Резултат из Новог Града радовао је Радник из Бијељине, који би се побједом поново изједначио са Јахорином на првом мјесту табеле. Међутим, тако нису мислили Зворничани, Дрина Принцип је у дербију кола савладала Радник резултатом 58-69 (21:18, 18:23, 7:8, 12:20), још једном показавши да су тренутно тим са најбољом формом у такмичењу.

Гости ломе отпор пулена Игора Михајловића у последњој четврини када играју фантастичну одбрану. Напад је функционисао стандардно добро чак и поред чињенице да Филип Цвијетиновић није био у свом препознатљивом издању.

Квалитет једног тима се и огледа у томе да ако први играч екипе није на нивоу, постоје други који могу да преузму одговорност. Овај пут то су били Бојан Матић са 18 поена и 9 скокова, Лазар Егељић са дабл-дабл учинком (10 поена и 12 скокова), те ново појачање Бошко Михаиловић са 13 поена.

Код домаћих најефикаснији су били Никола Мичић са 19 поена и Дејан Кокоруш са 16.

Сутјеска је у Фочи везала другу побједу, а након Слободе савладана је и Рогатица резултатом 75-62 (18:17, 21:18, 15:18, 21:9). Домаћи су добро скаутирали Рогатичане, колико-толико зауставили двојац Радмиловић-Пилиндавић (шут за три Пилиндавића само 1/9), а посебно остатак тима који су сви заједно постигли само 31 поен.

Ударне игле код домаћих су биле на висини задатка - Александар Иветић веже другу утакмицу са сјајним учинком, овај пут 20 поена уз 6 скокова. Владан Радовић је постигао 19 поена уз 4 скока и исто толико украдених лопти, а Милош Павловић 11 поена и 11 асистенција, нови дабл-дабл за њега.

У сусрету два тима који се налазе у негативним резултатским серијама славили су Бањалучани. Након три везана пораза Академац је славио против Варде ХЕ у Вишеграду резултатом 59-65 (16:17, 12:15, 20:18, 11:15).

Домаћи су били равноправан противник током првог полувремена, имали минималну предност у неколико наврата. Међутим, у другом дијелу Академац игра сигурније, држи конце игре у својим рукама недозволивши Варди да направи преокрет.

Након неколико слабијих партија, Никола Шарић је поново онај стари. Овај пут је пунио све статистичке категорије - 15 поена, 8 скокова и 5 асистенција. Поред њега, велике заслуге за важну побједу Академца иду још Виктору Ђуровићу и Александру Гуски који су убацили по 11 поена, те Давиду Поповићу са 10 кошева. Код домаћих Немања Станиморвић је постигао 18 поена, Југослав Ђорђевић је додао 16, а Филип Мутапчић је остварио дабл-дабл учинак - 13 поена и 11 ухваћених лопти.

Дуел између Старс Баскета и Студент Игокее је одложен и играће се 21. фебруара.

Осамнаесто коло се игра наредног викенда, а прије тога нас у сриједу очекује заостала утакмица 14. кола између Варде ХЕ и Будућности Профи.

Кошаркашки савез Републике Српске © 2023
Powered by limun.co