×

16. коло: Рогатица срушила Радник, Сутјески и Старсу важне побједе

Фантастично шеснаесто коло је за нама у најјачем кошаркашком такмичењу у Републици Српској.

Кренућемо из Рогатице и најинтересантније утакмице кола, од дербија који је употпуности испунио очекивања.

Домаћи кошаркаши су, предвођени сјајним центарским паром Радмиловић - Пилиндавић, успјели да савладају фаворизовани Радник резултатом 76-71.

Поменути тандем је постигао 36 поена и ухватио чак 26 скокова за потпуну доминацију у тој статистичкој категорији. Бијељинци су само у појединим тренуцима успјевали пронаћи рјешење за игру Рогатичана, али ношени фантастичном подршком са трибина једноставно домаћи овај меч нису могли изгубити.

Осим поменутог двојца двоцифрен је био још Саво Мацан са 12 постигнутиг поена. Код гостију одлична партија  Дејана Кокоруша са 31 поеном и 11 скокова, али осим њега и Ненада Цвјетковића (19 поена, 5 тројки) Радник није имао више расположених играча за игру.

Резултат са Романије највише је обрадовао Јахорину која је сада остала усамљена на челу табеле 1.МЛРС.

Паљани су искористили кикс Радника и убједљивом побједом против Варде резултатом 76-52 наставили тријумфални поход у борби за прву позицију пред плејоф.

Најзаслужнији за трећу везану побједу Јахорине били су Немања Окиљевић и Лука Кусмук са по 11 поена, те Хавион Меј и Душан Бубања са по 10 поена. Одлучну партију цијелог тима употпунио је Мирослав Ковач са 8 поена и 11 скокова. Код гостију из Вишеграда само двојица са двоцифреним учинком - Југослав Ђорђевић 11 поена и 8 скокова, те Немања Станимировић 10 поена.

Фантастичан меч је виђен и у Александовцу између Студент Игокее и Будућности Профи који су гости добили у неизвјесној завршници резултатом 70-73.

Студенти су водили добар дио утакмице, све до средине треће четвртине, али тада гости преузимају конце игре у своје руке. Прво сјајном серијом Ђорђа Мичића Бијељинци смањују предност домаћина почетком другог полувремена, да би кошевима Кљештана, Кецмана и Пиргића потпуно преокренули резултат у своју корист. Стечену предност гости нису испуштали све до пред крај меча када Василије Куриџа тројком доноси изједначење (70-70) на два минута прије краја.

Након минуте одмора у следећем нападу нову тројку за Будућност погађа Александар Пиргић и поставља, испоставиће се, коначан резултат. Домаћи нису имали ни среће у последњим тренуцима, јер су промашили чак пет покушаја за три поена од којих је неколико дошло после скокова у нападу. На крају важан тријумф Будућности на тешком гостовању и прикључак за Радником и Јахорином у борби за прво мјесто на табели.

Најбољи код гостију били су Александар Пиргић, који је израстао у јунака меча са 18 поена и тројком за побједу, те Ђорђе Мичић који је додао 16 поена. Двоцифрени су били још Новак Манојловић и Јовица Кецман са 13 односно 12 поена. Код домаћих Андреј Аћимовић и Василије Куриџа су постигли по 15 поена, Павле Ђурђевић 12, а Андреј Вулета 11 кошева.

Сутјеска је након два тешка гостовања и два пораза уписала осми тријумф у сезони побједивши Слободу 73 резултатом 65-59.

Након резултатске клацкалице у прве три четвртине, Фочаци су предвођени сјајним Милошем Павловићем (18 поена, 7 скокова и 7 асистенција) подигли ниво игре у последњем периоду и сломили противника у мечу на мали број поена.

Осим Милоша, велике заслуге за прекид негативне серије Сутјеске дали су и Александар Иветић (10 поена, 9 скокова), Владан Радовић (12 поена) и Ђорђе Савић (11 поена). Код гостију одличне партије Ернеста Докера који је постигао 20 поена и Данила Радуловића са 15 поена. Потпуно је подбацио најбољи играч Слободе Урош Подрумац са мршавих 5 поена и катастрофалним шутом из игре 0/11.

Академац је наставио да ниже лоше резултате у другој полусезони, а овај пут бодове из Бања Луке однио је Старс Баскет. Кошаркаши из Градишке су славили резултатом 66-70, а кључне поене, на 10 секунди прије краја, постигао је Марко Блаз са линије пенала. Бањалучани су непрепознатљиви у последња три меча и ако брзо не изађу из кризе резултата у коју су упали, борба за плејоф је озбиљно угрожена.

Најбољи у новом тријумфу Старса били су Милан Дедић са 16 поена и Душан Макитан са дабл-дабл учинком, 10 поена и 11 скокова. Код домаћих Никола Шарић је нанизао 18 поена уз слаб шут из игре, Александар Гуска је додао 14, а Лука Протих 10 поена.

Седамнаесто коло се игра наредног викенда.

Кошаркашки савез Републике Српске © 2023
Powered by limun.co