×

15. коло: Дрина наставља да гази, Радник са пола коша разлике славио у Новом Граду

 

Још једно занимљиво коло је за нама у најјачем кошаркашком такмичењу у Републици Српској.

Кренућемо од најинтересантније утакмице кола, на крејњем западу наше земље, гдје је Слобода дочекала Радник БН Баскет.

Домаћин се побједом против Олимпа у прошлом колу вратио на побједнички колосјек након неколико везаних пораза. Здравствени билтен је знатно бољи, а то је први предуслов за добре резултате. Силно мотивисани кошаркаши Слободе, серијом 8-0 добро, отворају утакмицу. Стечену предност, ипак, нису успјели сачувати до краја прве четвртине, полагањем Дејана Кокоруша за два одлази се на прву паузу неријешеним резултатом.

Друга и трећа четвртина пролазе у резултатској клацкалици, смјењују се периоди добре игре и једних и других, али нико није успјевао да стекне осјетнију разлику.

Све је то било само припрема за узбуђења која дешавају у последњем кварталу. Слобода појачава ритам, прави сјајну серију 16-4, па је за тили час на семафору било солидних +9 (56-47, 4 минута прије краја) умјесто -3 са почетка четвртине. Очекивало се да Новограђани мирно приведу меч крају, међутим упорни Бијељинци нису мислили тако.

Радник погађа у серијама, прво Радовић за два, Цуровић за три, а потом и Ненад Цвјетковић забија уз додатно слободно бацање. Нову тројку постиже и Мичић, да би већ у следећем нападу, након грешке Ћулума, Кокоруш довео госте у вођство на нешто више од минут до краја. Тајмаут није помогао Слободи - Подрумац губи лопту, а Цвјетковић хвата свој одбитак у следећој акцији и увећава предност Радника на +3 (69-42).

Узбуђењима није било краја. У последњим тренуцима поменути Подрумац је у главној улози. Прво смањује предност гостију на само пола коша заостатка, да би након промашаја Кокоруша у последњем нападау за побједу изгубио лопту и тако угасио наде домаћих. Цвјетковић није имао добро шутерско вече, али је сјајном одбраном и украденом лоптом на три секунде прије краја донио нову побједу Раднику - 61:62.

Поред Цвјетковића у гостујућем тиму су се истакли и Никола Мичић са 14 поена и 9 скокова, Кокоруш са 15 поена и 7 скокова те Цуровић који је додао 11 поена. Код домаћих Подрумац је имао 17 поена и 5 асистенција, Ернест Докер је постигао 15 поена, а двоцифрени су били још Бабић и Прекић са 11 односно 10 поена.

Академац није пружио против Будућности партију какву смо очекивали у дербију кола. Бијељинци су славили убједљиво резултатом 87-66 и задржали прикључак за водећим двојцем. Академац је након шест везаних побједа на крају првог дијела сезоне везао други пораз и показао озбиљне знаке кризе коју вјешто користи Дрина Принцип.

 

Зворничани су хит овог дијела сезоне. Шеста везана побједа и тренутно најбоља форма у лиги. Студент Игокеа је остављена без било какве шансе у мечу који је поново обиљежио Филип Цвијетиновић затрпавши кош Александровчана. На његовом конту било је 28 поена и по 7 скокова и асистенција - докторска партија. Поред њега одличан је био и Бојан Матић са 20 кошева и 6 асистенција.

Јахорина није имала већих проблема против Сутјеске за останак на врху табеле. Убједљива побједа резултатом 86-64 уз нову сјајну партију Јована Гутаља (17 поена и 7 скокова).

Шесту побједу су остварили и кошаркаши Старс Баскета против Варде ХЕ. Иако то резултат не говори (67-57), виђена је узбудљива утакмица до самог краја, а кључну предност домаћи су стекли бољом игром у последњим минутима меча.

Најзаслужнији за тријумф Старса био је Душан Макитан (постигао 19 поена уз 8 скокова) још једном показавши да ће бити велико појачање за други дио сезоне. Осим њега истакли су се још Вања Самарџић и Огњен Билановић са по 12 поена.

Слободна у овом колу је била екипа Рогатице.

 

Кошаркашки савез Републике Српске © 2023
Powered by limun.co