×

Почиње велико финале

 

У недељу 24. априла од 19 часова у Приједору на програму је прва утакмица финалне серије доигравања AdmiralBet 1. МЛРС, a састају се КК Приједор Спартак и КК Рогатица.

Играју екипе које су и у регуларном дијелу највише показале. Добро се познају и мале су шансе да има било каквих тајне између два сјајна тренера. Цијели шампионат су играли сигурно, без већих падова у форми, те су регуларни дио сезоне завршили изједначени на челу табеле са скором 18-4. Ипак, Приједор Спартак се лакше пласирао у финале резултатом 2-0 у серији понајвише захваљујући катастрофалном здравственом билтену Радника и одсуство неколицине најбољих играча, док су гости играли трећу утакмицу и у неизвјесној завршници против Дрине изборили велико финале.

Међусобни скор је на страни Приједора, а тим Данила Палалића је славио у обје утакмице. На гостовању у другом дијелу сезоне било је 63-82, док су на свом терену били бољи резултатом 80-79. Оба тренера су свјесна да то сада не мора много да значи, да у финалу одлучују детаљи.

Најбољи напад против најбоље одбране. Приједор Спартак је са преко 88 поена по утакмици убједљиво најефикаснија екипа у лиги са ударним иглама Станковићем и Лулићем који постижу преко 20 кошева у просјеку. Преко пута је тим са најбољом одбраном која дозвољава свега 64 поена по мечу. Видјећемо да ли је тачна фраза који многи воле истицати у оваквим ситуацијама - "да одбрана доноси титуле".

За портал КСРС говорио је тренер домаћих Данило Палалић који је искористио прилику да честита Рогатици пласман у финале плејофа.

- Мислим да су апсолутно заслужили финале. Респектујемо их и максимално поштујемо јер су већ годинама присутни у завршницама првенства. Квалитетни играчи и добар тим. Искуство је сигурно на њиховој страни. Ми очекујемо велику борбу и тешку серију и за то се и спремамо. Добро смо тренирали и мислим да ћемо бити спремни. - оптимиста је стратег Приједорчана.

Спољна линија Приједора је посебно опасна па Рогатичани морају посветити посебну пажњу заустављању шута за три поена. Осим Немање Станковића који је у прошлом мечу против Радника постигао фантастичних 12 тројки, Бојан Лулић и Александар Иветић су међу пет играча у лиги који постижу највише шутева за три, а ту је и Лазар Дражић са процентом шута ван линије 6.25 од преко 50%.

Тренер гостујуће екипе, Драган Којић, респектује противника, препушта улогу фаворита Приједору, али вјерује у своје играче.

- Само финале за нас је велики успјех, искористио би прилику да честитам својим играчима, управи и навијачима улазак у велико финале. Играмо против Приједора који је, као и ми, гледано кроз читаву сезону заслужено у финалу. Судар двије различите екипе, они имају предност на бековској линији, а ми на центарској, само је питање ко ће боље искористити своју предност. Они су фаворити јер имају предност домаћег терена, али у финалу је све могуће, тако да ми кад смо већ ту идемо на титулу. Као сто кажу наши навијачи: БИЋЕ РОГА ОПЕТ ШАМПИОН!

Рогатица на папиру има предност под кошем - Немања Окиљевић је један од најдоминантнијих играча у лиги, одличан у заштити свог коша, први блокер првентва и један од најбољих скакача са просјеком од скоро 9 ухваћених лопти по мечу. Екипа Драгана Којића нема изразитог кошгетера, али ту је неколико поузданих играча као што су Ненад Цвјетковић, Никола Пилиндавић, Лука Радмиловић или Дејан Ивковића, од који сваки може да преломи меч на страну екипе са Романије.

За коментар финалне серије замолили смо и првог тренера Слободе 73 Дејана Кукавицу који истиче да је прва утакмица јако битна, посебно психолошки.

- Дуел најбоље вањске линије лиге против најбоље унутрашње. Сигурно нас очекује још једно неизвесно финале. Обје екипе су се заслужено пласирале, нијансе ће одлучивати, благу предност бих дао Приједору због домаћег терена. Ко успије да наметне свој стил игре биће ближе титули. Колега Палалић има искуство играња финала и сигурно је и то предност у односу на колегу Којића.

Утакмица се игра у спортској дворани "Младост", а екипа Приједора ће сав приход од улазница донирати у добротворне сврхе.

Кошаркашки савез Републике Српске © 2023
Powered by limun.co