×

Академац шокирао лидера, Дрини дерби против Рогатице

Претходног викенда одиграно је деветнаесто коло AdmiralBet 1.МЛРС, а донијело нам је све оно због чега и волимо кошарку - атрактивне и неизвјесне утакмице пуне преокрета и изненађења.

Кренућемо са извјештајем из Приједора, тамо се десило једно од највећих резултатских изненађења ове сезоне. Лидер на табели и већ виђен побједник реугларног дијела сезоне, Приједор Спартак, поклекао је пред младом али одважном и храбром екипом Академца. Бањалучани су у неизвјесној пенал завршници славили резултатом 80:82, по четвртинама 19:19, 19:19, 21:22, 21:22. 

Да све неће ићи глатко за Приједорчане било је јасно после првих 20 минута, када се на велики одмор одлази нерјешеним резлтатом 38:38. Трећа четвртина доноси још бољу игру изабраника Милана Јованића, да би последњи период протекао у резултатској клацкалици када вођство ниједне екипе није прелазило два поена предности. Ипак, у последња два минута, при резултату 75:75, Филип Теиновић полаже за два, а већ у следећем нападу на асистенцију истог играча Кристијан Атељевић закуцава за +4 за Академац. На уласку у последњи минут игре Немања Станковић промашује полагање, а затим и Срдђан Лончар шут за три поена, што кажњава Шорак са панела за великих +6 на 16 секунди до краја меча. Лазар Дражић враћа наду домаћим тројком седам секунди прије краја, али "тачку на и" ставља Вељко Арнаут поново са слободних бацања, са којих и Станковић поставља коначан резултат 80:82.

Најзаслужнији за сјајну тимску побједу Бањалучана били су Кристијан Атељевић са 26 и Синиша Шорак са 15 поена, обојица су имала и по 6 ухваћених лопти, а вриједи истаћи фантастичан шут за два Атељевића 11 од 11. Код домаћих на висини задатка је поново био Немања Станковић са 26 поена и 7 асистенција, али је заказао Бојан Лулић са само 9 поена и скромним шутом из игре 3/13.

Да ситуација на табели после деветнаестог кола не буде додатно закомпликована побринули су се кошаркаши Дрине Принцип који су сaвладали Рогатицу и спријечили је да се врати на диобу првог мјеста са Приједором. Зворничани су играли веома добро током већег дијела сусрета и на крају убиљежили важан тријумф резултатом 70-61 (18:16, 17:10, 17:24, 18:11). Њима је ово десета побједа на домаћем терену из исто толико утакмица и по томе су неприкосновени ове сезоне. Још једном су показали да имају одличан тим, кадар за велике домете у плејофу, па можда чак и за напад на шампионску титулу. Са друге стране, Рогатици је ово други пораз након десет везаних побједа, а добру игру су приказали само током треће четвртине, кају су добили резултатом 24:17, те су у последњи период ушли са само пола коша минуса. Четврта четвртина доноси поново добру игру изабраника Игора Крајишника. Зоран Купусовић и Филип Цвјетиновић са двије тројке праве серију 9-0 и на семафору је већ велики +10. Ту разлику су успјели да одрже до самог краја за веома важан тријумф у борби за што бољу позицију пред доигравање. У редовима домаћих најбољи је био Бојан Матић са 19 поена и 4 асистенције, а двоцифрен је био још Страхиња Младеновић са 10 кошева. Код гостију из Рогатице бољи од остали су били Мирослав Милидраг и Пилиндавић са по 16 поена.

Кошаркаши Олимпа славили су на свом терену против екипе КК Слобода 73 резултатом 83-75 (18:19 13:20 23:12 29:24). Гостујући играчи одиграли су јако добро прво полувријеме те су након првих 20 минута имали предност од 8 поена. У трећем периоду виђена је сасвим друга слика. Олимп знатно подиже ниво игре и веома брзо прави преокрет за +3. Последњи период протиче у нешто бољој игри домаћина, у којој гости не успијевају искористити своје шансе. Код Шековљана бољи од осталих били су Дамион Хукс са 39 поена и Никола Јешић са 20, а одличан је био и Никола Пантић са ухваћених 14 скокова. У гостујућој екипи бољи од осталих били су Урош Подрумац са 25 поена и Радосав Вукић који је уз 17 поена имао и 12 ухваћених лопти.

У утакмици која је одиграна у Фочи између екипа КК Сутјеска и СКК Студент славили су гости резултатом 61-74 (17:19, 7:23, 21:17, 16:15). Kључна је била друга четвртина када изабраници тренера Слобода Кецмана играју веома добро и праве предност од 16 поена. Стечену разлику сигурном игром су чували до самог краја. Код побједника истакли су се Велибор Миловановић са 21 поеном и Душан Макитан који је уз исти број поена додао и 11 ухваћених лопти, са друге стране бољи од осталих био је Владан Радовић са олраунд учинком 16 постигнутих поена, 6 скокова и 5 асистенција.

У јединој утакмици која је играна у недељу између Варде ХЕ и Радника БНБ славили су гости након продужетка резултатом 64-72 (8:19, 12:17, 20:12, 18:10, 6:14). Гледаоци у СД "Вишеград" присуствовали су квалитетном и занимљивом мечу на један посјед. У додатном периоду су се ипак боље снашли Бијељинци за веома важам тријумф у борби за трећу позицију на табели. Имали су гости шансу да славе већ након регуларног дијела али је покушај Дејана Кокоруша за два остао на обручу. Најзаслужнији за побједу Радника били су већ поменути Кокоруш са 20 поена и 10 скокова, те Урош Божић са 17 поена. Одличан је био и Јовица Кецман са 13 поена и чак 20 скокова, поново показавши да је један од најбољих скакача лиге. Код домаћих Алекса Неговановић је имао 26 постигнутих поена, али без праве подршке саиграча.

 

 

 

Кошаркашки савез Републике Српске © 2023
Powered by limun.co