×

Почиње велико финале Јахорина - Будућност, прва епизода

Сутра почиње финална серија доигравања за шампиона MD shop 1.МЛРС између Јахорине и Будућност Профи.

Серија започиње у Палама 20. априла 2024. године, са почетком у 20.00 часова у СД "Пеки" Пале.

Јахорина је у полуфиналу избацила Академац са 2-0 у серији, док је Будућност Профи била боља од Радник БН Баскета са 2-1. Бијељински градски дерби је одлучила мајсторица и неизвјесна завршница на једну лопту, па можемо рећи да су Паљани знатно лакше прошли у финале те су имали и неколико дана више за одмор и припрему за финалне окршаје.

Што се тиче међусобних дуела ове сезоне, скор је 1-1, свако је побиједио на свом терену. Будућност је у првом дијелу сезоне тијесно славила резултатом 69-67, док је у претпоследњем колу Јахорина на свом паркету била боља (72-62).

Када су у питању поједини статистички параметри два тима су скоро изједначена. Просјек скокова по утакмици је идентичан (36.2), поени, асистенције и украдене лопте су благо на страни Јахорине, а број блокада по мечу на страни Будућности.

Хавион Меј је један од најбољих крадљиваца лопти у лиги са 3.1 украденом лоптом по мечу, а пети по укупном индексу корисности (19.2) и он ће, свакако, бити највећа узданица Паљана. Осим тога, Филип Симић је један од најбољих тројкаша у лиги са три постигнуте тројке по утакмици уз одличан проценат од чак 42% (3.0/7.2), али и шести асистент лиге са 4.7 асистенција по мечу. Немања Окиљевић је седми скакач лиге са 8 ухваћених лопти по мечу, али и играч који може да пружи врхунске партије у нападу. Ипак, највећи квалитет Јахорине огледа се у томе што посједује одличан ростер покривен на свакој позицији квалитетним и искусним играчима. Противничким тренерима је јако тешко да скаутирају Паљане јер екипа Јахорине не зависи само од једног или два играча, сваку утакмицу у тиму Мира Вукоја неко другу име искочи са импресивним учинком.

Будућност, са друге стране, нема толико играча са истакнутим појединачним статистикама, али оно што важи за Јахорину што се тиче ширине и квалитета ростера важи и за Будућност. Бијељински тим представља микс перспективних младих и искусних играча са дугогодишњим премијерлигашким искуством. То су играчи који знају да играју плејоф утакмице или су већ дизали шампионске пехаре. Најбољи примјер је полуфинална серија против Радника када су они најискуснији највише повукли. Ђорђе Мичић, Пељто, Кецман, Ерић и други су одиграли одлично иако можда током сезоне и нису били на свом најбољем нивоу. Ипак, не можемо да не истакнемо учинак Александра Пиргића који је осми стријелац лиге са 16.4 поена и седми тројкаш са 2.1 убаченом тројком по мечу уз проценат шута нешто преко 40%.

Вјерујемо да нас очекује изузетно интересантна, квалитетна и неизвјесна серија, па стога и КСРС још једном позива љубитеље игре под обручима да у што већем броју посјете хале у Палама и Бијељини.

Утакмицу је могуће пратити путем статистике Play-By-Play на порталу КСРС као и путем преноса уживо на Youtube каналу КСРС.

Финале се игра у 3 (три) добијене утакмице, а термини преосталих утакмица су слиједећи:

  • друга утакмица 24. април 2024. године - Бијељина, 17.00 часова;
  • трећа утакмица 27. април 2024. године - Пале, 20.00 часова;
  • четврта (евентуално) утакмица 30. април 2024. године - Бијељина;
  • пета (евентуално) утакмица 03/04. мај 2024. године - Пале.
Кошаркашки савез Републике Српске © 2023
Powered by limun.co