Кошаркаши Леотара нови су шампиони Републике Српске! У петој одлучујућој утакмици у Бањалуци након продужетка побиједили су домаћи Борац резултатом 73:71.

Домаћи тим је боље отворио утакмицу и на старту повео са 10:2, али је Леотар успио да ухвати прикључак, смањи на 12:11, да би Борац понајвише расположеном Арсенију Вучковићу, остао у вођству и на први одмор отишао са седам поена вишка (20:13).

Леотар је заиграо квалитетније у другој четвртини, али је бањалучки тим исконтролисао резултат и на полувријеме отишао са пет поена вишка (35:30).”Црвено-плави” су доминирали у скоку међутим нису то искористили за сигурније вођство.

Гостујући тим на отварању треће дионице серијном 6:0 долази до првог вођства на утакмици. У посљедњих десет минута домаћи тим ушао је са четири поена вишка 49:45, а Леотар поново у вођство једним поеном разлике (51:50) стиже на 6:52 минута до краја утакмице.

Вучковић узвраћа тројком, а Срђан Дамјановић одмах у наредном нападу, шутем са дистанце, доноси изједначење (53:53). Нинковић је Леотару донио плус два (55:53) са којима су гости ушли у последња четири минута.

На три и по минута прије краја утакмице Срђан Лончар два пута је неефикасан са линије слободних бацања, али Бањалучани долазе до офанзивног скока, а потом и до тројке Барбареза за вођство, а већ у наредном нападу Леотар са линије слободних бацања стиже до изједначења.

Неизвјесна завршница
Лончар са два бацања доноси предност Борцу, а у наредном нападу Нинковић погађа за Леотар и наставља игру кош за кош. Барбарез је на 2:11 до краја поново на линији слободних бацања, једном је ефикасан, а одмах у наредном нападу узвраћа поенима за вођство 60:59 на један минут и 56 секунди до краја меча

Након пик ен рола Срђана Лончара и Тубака, овај други на нешто више од 100 секунди до краја прави фаул у нападу, а Нинковић први пут на мечу Леотару доноси више од два коша разлике 62:59. Лончар на другој страни наставља серију лоших бацања, погађа једно од два и смањује разлику.

Леотар је неефикасан у наредном нападу у којем је имао два посједа, а Пеђа Лончар на 30 секунди до краја погађа два бацања за изједначења (62:62).

Леотар је ишао на дуг напад али је Борац квалитетном одбраном натјерао Дамјановића на шут са више од осам метара, није био ефикасан а Борцу је остало 8:40 секунди до краја за напад. Лончар се одлучио на шут за три поена али није био ефикасан па се ушло у продужетке.

 Продужетак
У првом минуту продужетка оба тима су погодила по бацање, Тубак за Борац, а Шакотић за Леотар. Онда је Пеђа Лончар, након дуго времена доноси плус два поена предности за Борац (65:63). Шакотић на другој страни поново погађа само једно бацање, а у наредном нападу Нинковић зауставља Вучковића под кошем, а кошаркаш Борца два пута је непрецизан. За Нинковића је ово била пет лична, па је Леотар остао без важног играча у посљедња три минута, а гостима из Требиња Шакотић након наредног напада доноси предност 66:65, а потом и Дамјановић тројком плус четири  (69:65) на двије минуте до краја.

Барбарез из одбојке постиже поене за Борац, а Стојановић одржава плус четири за Лео у наредном нападу. Вучковић наставља са лошим бацањима на другој страни, погађа једно од два, а у неизвјесној завршници гости су стигли до побједе.

Дејан Шакотић је добио признање за најбољег стријелца и најкориснијег играча доигравања 1. МЛРС, Арсеније Вучковић је најбољи скакач, дојк је Марко Раичевић добио признање као најбољи асистент доигравања.

https://srpskainfo.com/