Одржан 21. кошаркашки сабор (ФОТО)

Јуче је у Зворнику одржан 21 Кошаркашки сабор у којем се традиционално сусрећу екипе Републике Српске и Србије

У првој утакмици Кошаркашког сабора сусреле су се селекције кошаркаша у колицима. Кошаркаши Републике Српске били су успјешнији те су забиљежили побједу над селекцијом Србије резултатом 71-66 по четвртинама 17:7 13:21 22:12 19:26. У екипи републике Српске најефикаснији био је Шврака са 31 поеном, док је код селекције Србије Пајевић постигао 17 поена.

У другој утакмици састале су се женске селекције Републике Српске и Србије. Побједу су однијеле „гошће“ које су славиле резултатом 76:90 (8:21, 24:21, 25:25, 19:23), а најефикаснија на мечу је била Марија Кешељевић (Требиње 03) са 23 поена, Драгана Домузин (Орлови) је постигла 15, а три мање Николина Зубац (Млади Крајишник). У побједничком тиму Бојана Стевановић (Шабац) постигла је 18 поена, Мина Ђорђевић (Црвена звезда) 13, а Милица Инђић (Радивој Кораћ) 11 поена.

Утакмица између селекција Републике Српске и Кошаркашке лиге Србије донијела је атрактивну игру са обе стране. Играчи су се трудили да пруже атрактивну игру у којој су гледаоци могли да уживају.

Тим КЛС је имао +8 на паузи, али је предност до краја отишла на +31. Најефикаснији је био Никола Христов (Спартак) са 19 поена, слиједили су га Лазар Зоричић (Дунав) са 16, Јагош Матијашевић (Беовук 72) са 13, поен мање имао је Никола Вујовић (ОКК Београд) и Ђукан Ђукановић (Металац) са 10. На другој страни Милан Лужајић (Слобода Тузла) постигао је 12, Лука Радмиловић (Леотар) 11, а Горан Ковачевић (Рудар 2015) десет поена.

У полувремену утакмице мушких селекција, одржано је такмичење у шутирању тројки гдје је најбољи био Дејан Шакотић, и „закуцавању“ гдје је Срђан Гаврић покупио све симпатије публике и стручног жирија.

Потпредсједник Кошаркашког савеза Србије Игор Ракочевић оцијенио је да људи из Кошаркашког савеза Републике Српске раде добар и велики посао у развоју кошарке Српске.Он је потврдио да Кошаркашки савез Србије има добру сарадњу са Кошаркашким савезом Републике Српске и да се та сарадња и даље продубљује.

"Догађаји као што је 'Сабор кошарке' доприносе развоју овог спорта. Ми из Кошаркашког савеза Србије радо се одазивамо на ове и сличне манифестације, без обзира да ли се радило о отварању школе кошарке, меморијалним или хуманитарним турнирима, или лијепим кошаркашким дружењима", рекао је Ракочевић.

Такође је истакао да је добра сарадња савеза допринијела да се дође до талената из Републике Српске који ће имати прилику да се равноправно боре за српску кошаркашку репрезентацију, као и сва остала дјеца рођена у Србији.

Подсјетивши да је већ неколико талената из Републике Српске обукло дрес кошаркашке репрезентације Србије, Ракочевић је изразио жељу да тих талената бити још више.

Поред Игора Ракочћевића Сабору је присуствовала и Ана Јоковић потпредсједник КСС за женску кошарку, као и Влада Кузмановић предсједник Савеза кошарке у колицима Србије.

За најбољу кошаркашицу Републике Српске проглашена је Милена Рађеновић кошаркашица Младог Крајишника, док је Огњен Кузмић кошаркаш Реала из Мадрида проглашен за најбољег Кошаркаша Републике Српске.

Захвалница је уручена и директору Кошаркашке лиге Србије Леону Делеону поводом 25 година Кошаркашког савеза Републике Српске.

 

{gallery}2017/sabor2017zvornik{/gallery}